Na Popelce 3144/10a, 150 00 Praha 5, tel. 257 326 178, http://www.galen.cz
karty ISIC, IYTC, ITIC,
ALIVE, STAFF CARD
SLEVA 10 %
Úvod
1. Anatomie
Konečník - rektum
Pánevní kosti
Pánevní svalstvo
2. Fyziologie vyprazdňování stolice
Mechanismus defekace
Ukončení defekace
3. Diagnostika
Klinické vyšetření
Endoskopické vyšetření
Zobrazovací vyšetřovací metody
Neurofyziologická vyšetření
4. Inkontinence stolice
Charakteristika
Příčiny a projevy
Rizikové faktory
Vrozené faktory
Získané faktory
Klasifikace inkontinence stolice
Projevy inkontinence stolice
Diferenciální diagnostika
Principy a cíle terapie
Strategie terapie
Konzervativní terapie
Operační techniky
Psychosociální aspekty
Kvalita života
Ekonomické aspekty
5. Zácpa - obstipace
Etiologie a patogeneze
Životní styl
Zpomalený průchod tračníkem
Funkční obstrukce anorekta
Psychické příčiny
Symptomatologie
Diagnostika
Konzervativní léčba
Technika biofeedbacku
Fyzioterapie
Hydrokolonoterapie
Chirurgická léčba
Chirurgická klasifikace obstipace
Strategie chirurgické terapie
Operační techniky
6. Základy dietologie
Základní složky potravy
Dieta
Technologická úprava stravy
Diety uplatňované při inkontinenci a obstipaci
Dietní opatření při průjmovém onemocnění
Dietní opatření při zácpě
Dietní opatření u pacientů s ileostomií a kolostomií
7. Technologie přípravy stravy s omezením zbytků při nemocích střev, průjmech a inkontinenci stolice
Technologická úprava stravy
Výběr vhodných potravin
Nevhodné potraviny
Příklad jídelníčku na dva týdny
Recepty (Polévky * Přílohy * Maso * Jídla bezmasá nebo s malým množstvím masa * Sladká jídla * Pomazánky, předkrmy)
8. Technologie přípravy stravy při obstipaci
Potraviny vhodné a nevhodné
Příklad jídelníčku na dva týdny
Recepty (Polévky * Maso * Bezmasá jídla nebo jídla s malým množstvím masa * Pomazánky * Dezerty * Saláty)