Zdravotnické nakladatelství Galén

Na Popelce 3144/10a, 150 00 Praha 5, tel. 257 326 178, http://www.galen.cz


Urgentní medicína

obrázek jpeg (59kB) 

 


Vybrané hudební projekty

podporuje

 

 obrázek jpeg (667kB)


POSKYTOVANÉ SLEVY

karty ISIC, IYTC, ITIC,

ALIVE, STAFF CARD

SLEVA 10 %

 

obrázek gif (4kB)

 



 

 

Katalog - Detail knihy

obálka

Základy epidemiologie a hygieny

Obsah

Úvodem

1. MIKROBIOLOGIE

1.1. Morfologie mikroorganismů

1.2. Základní podmínky pro život mikrobů

1.3. Adaptace a rezistence mikrobů

1.4. Patogenita mikrobů

1.5. Kultivace mikrobů

1.6. Mikrobiologická diagnostika

1.7. Mikrobiální osídlení zdravého člověka

1.8. Antibiotika a chemoterapeutika

 

2. IMUNOLOGIE

2.1. Význam imunitního systému

2.2. Imunita a její druhy

2.3. Nespecifická imunita

2.4. Specifická imunita

2.5. Reakce antigenu a protilátky

2.6. Imunoprevence a imunoterapie

2.7. Imunitní reakce a chorobné změny

 

3. OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE

3.1. Infekce a infekční onemocnění

3.2. Výskyt infekčního onemocnění

3.3. Proces šíření nákazy

3.4. Protiepidemická opatření

3.5. Eliminace zdroje nákazy

3.6. Přerušení cesty přenosu

3.7. Sterilizace

3.8. Dezinsekce a deratizace

3.9. Zvyšování odolnosti populace

3.10. Epidemiologické metody

3.11. Bojové biologické prostředky

 

4. SPECIÁLNÍ EPIDEMIOLOGIE

4.1. Rozdělení infekčních onemocnění

4.2. Vzdušné nákazy

4.3. Alimentární nákazy

4.4. Nákazy přenášené členovci

4.5. Zoonózy

4.6. Infekce kůže a sliznic

4.7. Pohlavní choroby

4.8. Nemoci přenášené krví

4.9. Nozokomiální nákazy

 

5. HYGIENA

5.1. Státní zdravotní dozor

5.2. Životní prostředí

5.3. Zdraví v 21. století

5.4. Zevní faktory podmiňující zdraví

 

6. HYGIENA OBECNÁ A KOMUNÁLNÍ

6.1. Ovzduší a jeho znečišťování

6.2. Účinky ovzduší na zdraví

6.3. Voda a zdraví

6.4. Zásobování obyvatel pitnou vodou

6.5. Zdravotní nebezpečí z vody

6.6. Půda a zdraví

6.7. Odpadové hospodářství

6.8. Další faktory komunálního prostředí

 

7. HYGIENA VÝŽIVY

7.1. Skladebné součásti potravy

7.2. Výživa a primární prevence

7.3. Stravovací služby

7.4. Zdravotní rizika z potravy

 

8. HYGIENA DĚTÍ A MLADISTVÝCH

8.1. Prostředí zařízení pro děti a mladistvé

8.2. Výchova ke zdraví a ozdravné programy

 

9. HYGIENA PRÁCE

9.1. Pracovní prostředí

9.2. Riziková práce

9.3. Chemické škodliviny a biologické limity

9.4. Nemoci z povolání

 

10. HYGIENA ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ

10.1. Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení

10.2. Příjem a ošetřování nemocných v ambulantní i ústavní péči

10.3. Úklid a nakládání s odpadem ve zdravotnických zařízeních

10.4. Manipulace se zdravotnickým prádlem

10.5. Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči

10.6. Nemocniční stravování

10.7. Vybrané zdravotnické provozy

10.8. Hygiena záření

10.9. Prevence poškození zdraví zdravotnických pracovníků

 

Literatura

Rejstřík



ZPĚT na detail knihy