Zdravotnické nakladatelství Galén

Na Popelce 3144/10a, 150 00 Praha 5, tel. 257 326 178, http://www.galen.cz


Urgentní medicína

obrázek jpeg (59kB) 

 


Vybrané hudební projekty

podporuje

 

 obrázek jpeg (667kB)


POSKYTOVANÉ SLEVY

karty ISIC, IYTC, ITIC,

ALIVE, STAFF CARD

SLEVA 10 %

 

obrázek gif (4kB)

 



 

 

Katalog - Detail knihy

obálka

Klinická výživa

Vydavatel
Galén
EAN
9788074925559
Typ titulu
učebnice
Počet stran
944
Formát
195x280 mm, vázané, barevně
Vydání
první, 2021
Cena
2 500 Kč
Zvýhodněná cena 2 250 Kč
Specializace
Endokrinologie a metabolismus; Geriatrie; Hepatogastroenterologie; Vnitřní lékařství; Klinická výživa; MEDICÍNA
přejít do obchodu

Monografie Klinická výživa je komplexním textem, který se zabývá výživou ve všech jejích aspektech. Je primárně určena lékařům s atestací v základním oboru se zájmem o klinickou výživu, může však sloužit též jako výukový text k atestaci z klinické výživy a intenzivní metabolické péče garantovaný Výborem Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče. Autorský kolektiv tvoří celkem 74 autorů, z toho 58 lékařů, devět nutričních terapeutů, tři farmaceuti, zdravotní sestra a dva vysokoškolští odborníci. Text je rozdělen na obecnou a speciální část.

V první, obecné části se zabývá historií klinické výživy, jednotlivými makro- i mikronutrienty a jejich metabolismem, postupy vyšetření nutričního stavu včetně screeningu malnutrice a následnými kroky nutriční podpory, legislativou, zásadami správné výživy i alternativními směry, výživou ve sportu, dietním systémem. Další kapitoly se věnují enterální a parenterální výživě, jejich komplikacím, způsobům zavedení vstupů pro jejich aplikaci a domácí nutriční podpoře, dále etickým aspektům nutriční péče a organizaci nutriční podpory včetně pravomocí jednotlivých profesí. Samostatná kapitola se týká výživy v různých obdobích života.

Ve druhé, speciální části jsou podrobně probrány aspekty klinické výživy u onemocnění jednotlivých systémů lidského organismu. Jedná se o onemocnění dutiny ústní, dysfagické obtíže, onemocnění plic a dýchacích cest, výživu v gastroenterologii a hepatologii, u pacientů se selháním ledvin, s diabetes mellitus nebo poruchami metabolismu tuků, u obézních pacientů, pacientů s osteoporózou a neurologických nemocných. Své místo mají kapitoly o dědičných metabolických onemocněních, potravinových alergiích, poruchách příjmu potravy a dalších psychiatrických diagnózách. Rozsáhlá kapitola je věnována výživě u onkologicky nemocných, následují kapitoly o výživě v chirurgii, v transplantologii a u kriticky nemocných na jednotkách intenzivní péče. Monografie je uzavřena kapitolami o výživě pacientů v extrémním stavu a nemocných s COVID-19.


ZPĚT na seznam knih přejít do obchodu