Na Popelce 3144/10a, 150 00 Praha 5, tel. 257 326 178, http://www.galen.cz
karty ISIC, IYTC, ITIC,
ALIVE, STAFF CARD
SLEVA 10 %
Seznam zkratek
Úvod
Předmluva: nutriční věda - pilíř teoretické a praktické medicíny
OBECNÁ VÝŽIVA
1. Historie klinické výživy a nutriční péče
1.1. Stručný pohled na dějiny evropské výživy
1.2. Historie klinické výživy a nutriční péče v Československu a České republice
1.3. Historie kojenecké výživy
2. Základy klinické výživy
2.1. Látková výměna - fyziologie a hormonální regulace
2.2. Energetická bilance
2.3. Základní živiny
2.4. Voda a minerální látky
2.5. Mikronutrienty
2.6. Acidobazická rovnováha a poruchy výživy
2.7. Mikrobiom člověka
2.8. Možnosti ovlivnění lidské mikrobioty
3. Svaly a pohyb
3.1. Funkční morfologie kosterní svaloviny
3.2. Svalová kontrakce a relaxace
3.3. Typy svalových vláken
3.4. Metabolismus kosterního svalu
3.5. Mechanismy zajišťující zvýšenou dodávku kyslíku do svalů
3.6. Regulace svalového metabolismu
4. Nutriční stav, jeho vyšetření a sledování
4.1. Energetický metabolismus
4.2. Metabolické ekvivalenty
4.3. Principy diagnostiky nutričního stavu
4.4. Antropometrie a tělesné složení
4.5. Laboratorní markery v indikaci a monitoraci nutriční podpory
4.6. Souvislost výživy a zánětlivé reakce organismu
4.7. Malnutrice
4.8. Sarkopenie
5. Živiny a jejich dietární zdroje
5.1. Bílkoviny
5.2. Sacharidy
5.3. Tuky a jiné lipidy
5.4. Vitaminy a další bioaktivní látky
5.5. Minerální látky
5.6. Voda ve výživě
5.7. Vybrané potravinové komodity a jejich význam ve výživě
5.8. Potraviny určené pro zvláštní výživu
5.9. Cizorodé látky v potravinách
6. Zásady správné výživy a alternativní směry
6.1. Potravinové právo a označování potravin
6.2. Funkční potraviny, inovace a reformulace v potravinářství
6.3. Doplňky stravy
6.4. Potravinářské přídatné látky
6.5. Strava v rámci správné životosprávy - pohled do běžné populace
6.6. Alternativní a moderní výživové trendy
6.7. Výživa ve sportu
6.8. Doplňky stravy ve sportu
7. Dietologie a nutriční podpora
7.1. Principy dietoterapie a nutriční péče
7.2. Dietní systém
7.3. Enterální výživa
7.4. Parenterální výživa
7.5. Komplikace nutriční podpory
7.6. Interakce umělá výživa-léky
7.7. Monitorace nutriční podpory
8. Etika v klinické výživě
8.1. Obecné etické principy použití klinické výživy
8.2. Etické aspekty klinické výživy v geriatrii
8.3. Etické aspekty klinické výživy v intenzivní medicíně
8.4. Vegetativní stavy
8.5. Komunikace s umírajícími
8.6. Etické aspekty nutriční péče v onkologii
8.7. Dříve vyslovené přání pacienta
8.8. Některé pojmy lékařské etiky
9. Organizační a legislativní aspekty nutriční péče
9.1. Doporučené postupy pro nutriční péči a její organizaci
9.2. Principy organizace nutriční péče
9.3. Vyhledávání a diagnostika nutričně podmíněných poruch
9.4. Nutriční podpora
9.5. Edukace a vzdělávání v klinické výživě
9.6. Nutriční terapeut
9.7. Nutriční poradenství
9.8. Nutriční péče v nemocnici
9.9. Ambulantní nutriční péče
10. Specifika výživy v různých obdobích života
10.1. Výživa v pediatrii
10.2. Výživa ženy v obdobích prekoncepce, gravidity a laktace
10.3. Kojení
10.4. Výživa u seniorů, frailty syndrom, sarkopenie
SPECIÁLNÍ VÝŽIVA
11. Výživa u chorob a postižení dutiny ústní
11.1. Výživa z pohledu stomatologie
11.2. Historický pohled na orální mikrobiotu a výživu
11.3. Patofyziologie
11.4. Praktická doporučení pro lékaře
11.5. Orální mikrobiota a slizniční imunita
11.6. Probiotika
11.7. Postavení výživy v prevenci zubního kazu
11.8. Fokální infekce dentálního původu
11.9. Diabetes mellitus, obezita a parodontitis
11.10. Vybraná onemocnění trávicího traktu a jejich projevy na sliznicích úst
11.11. Dietní doporučení
11.12. Výhled do budoucnosti
12. Dysfagie - nutriční postupy jako součást komplexní péče
12.1. Definice a pojmy v dysfagiologii
12.2. Fyziologie polykání
12.3. Epidemiologie a etiologie poruch polykání
12.4. Příznaky poruch polykání a jejich význam
12.5. Dysfagie a malnutrice
12.6. Principy diagnostiky poruch polykání
12.7. Léčebné postupy u dysfagie
13. Klinická výživa v pneumologii
13.1. Patofyziologie
13.2. Nutriční péče u chronické obstrukční plicní nemoci
13.3. Nutriční péče u cystické fibrózy
13.4. Nutriční péče u nemocných s chylothoraxem
13.5. Nutriční péče po transplantaci plic
14. Výživa v gastroenterologii
14.1. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty
14.2. Výživa u celiakie
14.3. Deficity disacharidáz
14.4. Syndrom krátkého střeva
14.5. Rekonstrukční výkony na trávicím traktu
14.6. Transplantace tenkého střeva
14.7. Výživa u pacientů se syndromem dráždivého tračníku
14.8. Výživa u akutní pankreatitidy
14.9. Chronická pankreatitida
15. Klinická výživa v hepatologii
15.1. Akutní a chronická jaterní onemocnění - metabolické aspekty
15.2. Nutriční intervence
16. Klinická výživa u pacientů s onemocněním ledvin
16.1. Principy racionální dietoterapie u nefrologických nemocných
16.2. Akutní poškození ledvin
16.3. Konzervativní léčení chronické renální insuficience (CKD 4-5)
16.4. Nefrotický syndrom
16.5. Nutrice u dialyzovaných nemocných
16.6. Metabolické poruchy po transplantaci ledviny
17. Výživa v prevenci a léčbě diabetes mellitus
17.1. Výživa u diabetu a prediabetu
17.2. Diabetik v akutním stavu
18. Výživa v prevenci a léčbě poruch metabolismu tuků
18.1. Historická poznámka
18.2. Patofyziologie dyslipidemie
18.3. Doporučení k úpravě diety
18.4. Dieta při hypercholesterolemii
18.5. Dieta při hypertriacylglycerolemii
18.6. Dieta při smíšené dyslipidemii
18.7. Jednotné zásady stravy v prevenci i léčbě dyslipidemií a další režimová doporučení
19. Klinická výživa v prevenci a léčbě obezity
19.1. Historie
19.2. Definice a incidence
19.3. Terapie
19.4. Chirurgická léčba obezity
19.5. Dětská obezita
20. Klinická výživa u vybraných metabolických poruch kostí
20.1. Patofyziologie
20.2. Doporučení pro jednotlivé choroby
21. Výživa v neurologii
21.1. Cévní mozkové příhody
21.2. Parkinsonova nemoc a atypické parkinsonské syndromy
21.3. Huntingtonova nemoc a další dyskinetické syndromy
21.4. Amyotrofická laterální skleróza a další onemocnění motorického neuronu
21.5. Alzheimerova nemoc a jiné demence
21.6. Ketogenní dieta v léčbě neurologických onemocnění
22. Výživa u dědičných metabolických poruch
22.1. Léčebné možnosti u pacientů s dědičnými metabolickými poruchami
22.2. Specifika nutriční intervence u poruch metabolismu aminokyselin
22.3. Specifika nutriční intervence u poruch metabolismu sacharidů
22.4. Specifika nutriční intervence u poruch metabolismu mastných kyselin a lipidů
23. Klinická výživa u potravinových alergií
23.1. Potravinová alergie
23.2. Vztah výživy a alergologie
23.3. Výživa a imunita
23.4. Prevence potravinových alergií
23.5. Výživa u alergie na bílkoviny kravského mléka
23.6. Výživa u ostatních potravinových alergií
24. Poruchy příjmu potravy a výživa v psychiatrii
24.1. Epidemiologie
24.2. Rizikové faktory
24.3. Diagnózy poruch příjmu potravy
24.4. Prevence poruch příjmu potravy
24.5. Terapie poruch příjmu potravy
24.6. Komorbidní onemocnění poruch příjmu potravy
24.7. Psychiatrické diagnózy a výživa
24.8. Psychofarmaka a výživa
25. Výživa v onkologii
25.1. Patofyziologie
25.2. Diagnostika a prevence malnutrice v onkologii
25.3. Organizace nutriční podpory
25.4. Zásady nutriční podpory v onkologii
25.5. Diety při vybraných stavech v onkologii
25.6. Orální nutriční suplementa (sipping) u onkologických pacientů
25.7. Sondová enterální výživa u onkologických pacientů
25.8. Perioperační nutriční intervence v onkologii
25.9. Specifika parenterální výživy v onkologii
25.10. Žilní vstupy pro aplikaci parenterální výživy v onkologii
25.11. Podpůrná péče
25.12. Mukozitida
25.13. Nemoc z ozáření
25.14. Nutriční terapie v orální a maxilofaciální chirurgii
25.15. Specifika u vybraných diagnóz
25.16. Klinická výživa v paliativní a symptomatické péči o nemocného s nádorem
26. Výživa v chirurgii
26.1. Historie
26.2. Patofyziologie
26.3. Nutriční předoperační vyšetření
26.4. Nutriční příprava k operaci
26.5. Pooperační výživa
26.6. ERAS
27. Klinická výživa a transplantace orgánů
27.1. Transplantace jater
27.2. Transplantace srdce
27.3. Transplantace ledvin
27.4. Transplantace ledviny a pankreatu
27.5. Transplantace plic
27.6. Transplantace multiviscerální
28. Výživa kriticky nemocných
28.1. Patofyziologie šoku a sepse
28.2. Nutriční strategie v resuscitační fázi kritického stavu (ebb fáze)
28.3. Nutriční strategie po resuscitační fázi kritického stavu (flow fáze)
28.4. Enterální výživa v kritickém stavu
28.5. Parenterální výživa v kritickém stavu
28.6. Výživa u vybraných stavů kriticky nemocných
28.7. Rekonvalescence kritického stavu
29. Nutriční péče u extrémních stavů a v extrémních podmínkách - hromadná neštěstí a teroristické útoky, crush syndrom, polytraumata
29.1. Definice
29.2. Metabolické změny po závažném poranění
29.3. Význam časné enterální nutrice (kdy a jakou formou výživu zahájit)
29.4. Nutriční potřeby: energie, protein
29.5. Imunonutrice, specifické substráty, mikronutrienty
29.6. Měření energetického výdeje, indirektní kalorimetrie
29.7. Jak živit, když nemám čas
30. Nutriční péče u pacientů s infekcí COVID-19
30.1. Doporučený postup pro nutriční zabezpečení pacientů s infekcí
COVID-19
30.2. Slabost kriticky nemocných s COVID-19
30.3. Shrnutí doporučení ESPEN k nutriční podpoře polymorbidních pacientů s infekcí COVID-19
30.4. Výběr doporučení ESPEN pro výživu v geriatrii platných i pro pacienty s infekcí COVID-19
Medailonky autorů
Rejstřík
Souhrn
Summary